Szigetközi Víz-Csöppek

Lebotolják – újra kihajt. A szigetközi ember a vízen élte, éli mindennapjait, élete összenőtt a természettel: számára a fűzfa a megújulást, az újjászületést jelenti. A bölcs népi gondolat rendhagyó módon Kisbodak címerébe is beépült. Ezért talán nem tekinthető véletlennek, hogy a VÍZ-CSÖPPEK mozgalom alapítására éppen Kisbodakon került sor.

A VÍZ-CSÖPPEK hálózat alapítója, a DUNA-régió Vízi-turisztikai Szövetség működésének középpontjába a teremtő embert helyezi, aki a legbelül szunnyadó alkotó energiáit legteljesebben saját életterében képes életre hívni, lakókörnyezetét, kisközösségét legteljesebben szolgálni.

A DUNA-régió Vízi-turisztikai Szövetség Magyarországon elsőként a turizmus újra definiálásával szeretne megalapítani egy olyan, a vízhez és a partjához köthető civil közösségi, hálózatépítési mozgalmat, amely átöleli az országot és összekapcsolódik a szomszédos országokkal. Magában foglalja a víz menti társadalmak minden szereplőjét, úgymint: kenu és kajak szabadidősport, evezés, motoros és vitorlás hajókkal való túrázás, horgászat és minden olyan szabadidős tevékenység, amely valamilyen formájában a vízhez vagy a vízparthoz köthető, kiegészítve a bakancsos, a kerékpáros és a lovas turizmussal.

Víz-Csöppenként megkezdődött a hálózat szervezése: 2013. augusztus 30-án, Kisbodak Közösségi Házában megalapíttatott az első VÍZ-CSÖPPEK együttműködés.

A SZIGETKÖZI VÍZ-CSÖPPEK – Közép-Szigetközi Turisztikai Hálózat és határon átnyúló együttműködés mikrohálózat alapítói:

DUNA-régió Vízi-turisztikai Szövetség;

• Dunaremete Önkormányzata;
• Hédervár Önkormányzata;
• Kisbodak Önkormányzata;
• Lipót Önkormányzata;
• Bolla-Cserjési Kinga;
• Kisbodaki Baráti Kör Egyesülete;
• Kisbodaki Evezős Klub.

Soós Róbert, Nagybodak polgármestere, ünnepélyes keretek között 2013. szeptember 25-én, a szlovákiai Nagybodakon írta alá a dokumentumot.

A SZIGETKÖZI VÍZ-CSÖPPEK alapítóinak tervei és elképzelései:

A kisbodaki gátőrház Vízi Kulturális Központként történő működtetése;
Vízi sport klub alapítása és működési feltételeinek biztosítása;
Szigetköz vízi világának népszerűsítése, családi, lakossági vízi programok szervezése;
Turisztikai együttműködés kialakítása és fejlesztése a térség településeinek együttműködésében;
Ismeretterjesztés, hagyományápolás – kiadvány, gyűrűs könyv megjelentetése Szigetköz természeti és kulturális értékeiről.

Timár Gábor

About the Author: kisbodak