Kisbodaki Baráti Kör Egyesülete

A Kisbodaki Baráti Kör Egyesülete 1998 és 2019 között működő civil szervezet volt.

Az Alapszabály értelmében az „Egyesület célja: Kisbodak község és más települések azon lakóinak összefogása, akik szívügyüknek tekintik Kisbodak község társadalmi, kulturális fejlesztését, hagyományainak, népszokásainak megőrzését, ápolását, a község környezetvédelmét, hosszú távú fejlesztését – mindennemű politikai párttól és tevékenységtől függetlenül.”

E célok alapján az egyesület igyekezett építeni, szépíteni Kisbodakot. A honlapra 2015-ben feltöltött bemutatkozó szerint: „Közterületeinken fásítunk, virágosítunk, parkot rendezünk. A Föld Napjához kapcsolódóan - minden évben – csapatba szerveződve mentesítjük környezetünket a hulladékoktól. Tájba illő pihenőhelyet alakítottunk ki a Duna kisbodaki mellékágrendszerében található Szent Kristóf hídnál. A falu parkjában a szabadtéri közösségi programokhoz esztétikus zenepavilont építettünk. Önkéntes munkánkkal segítettük az új közösségi ház építését, nyertes pályázatunkkal pedig a régi harangláb hű másának a megalkotását. Támogatjuk az élő kisbodaki hagyományok, népszokások művelését. Közreműködünk a falunapi rendezvények lebonyolításában, különféle szabadidős programokat, kirándulásokat szervezünk nemcsak tagjaink, hanem a falu többi lakója számára is. A felsorolás persze közel sem teljes, mégis alkalmas lehet arra, hogy képet fessen egyesületünk tevékenységéről.

Törekvésünk, hogy a Kisbodaki Baráti Kör az együtt gondolkodó, a faluért önzetlenül tenni akaró emberek olyan közössége legyen, ahol a munka mellett a vidám kikapcsolódás is helyet kaphat. Szeretnénk, ha alkotó tevékenységünkkel élhető települést, barátságos környezetet varázsolnánk az itt lakók és a hozzánk látogatók számára egyaránt.”

Az egyesületet tizennyolc kisbodaki polgár alapította 1998 márciusában. Álljon itt a nevük, hisz nagyban kötődik személyükhöz a falu jelenlegi arculata: Baranyai József+, Bertalan László +, Ekker Károly, Gonda József, Kertész Ferenc, Kondor Ferenc, Kovács Imre, Makai József I+, Marjai Imre+, Pákozdi László+, Riha János, Szakál Benedek+, Szakál József+, Timár Gábor, id. Varga László+, Varga László, Vecsei Frigyes és Vecsei Imre. Egy hónap múlva újabb tíz kisbodaki csatlakozott az alapítók csapatához: Hegyi Zoltán, Horváth János, Kiss Gábor, Makai József II, Makai László Tibor+, Minya Zsolt, id. Pintér Ferenc+, ifj. Pintér Ferenc, Pólya Tibor és Varga Imre. Kilépés nem, inkább újabb tagfelvételek jellemezték az első tizenöt évet. Ezt az időszakot tekinthetjük az egyesület fénykorának; ekkor volt legaktívabb a Baráti Kör. A civil szervezet vezetői ifj. Varga László és Timár Gábor voltak. Az alapítók közül azonban sokan meghaltak, átalakult a tagság összetétele. Az elnök 2014. évi lemondását követően többszöri kísérletre sem sikerült a tisztújítás. Az egyesület 2019-ben megszűnt.